Пролетен риболов – къде да търсим рибите?

Пролетен риболов - къде да търсим рибите?

В началото на март у нас настъпва пролетта. Денят става по дълъг и  температурите се повишават, но става ли за риболов?

Желанието за риболов и пролетта идват отново със затоплянето на времето. Новият сезон се усеща първо в ниските или южните части на страната – в планинските райони пролетта идва доста по-късно. Снеговете се топят, реките увеличават дебита си, а по водоемите започват да се образуват свободни от лед участъци, ако зимата не е била топла. Особено забележимо е това около устията на вливащите се реки, които дълбаят леда. В живота на рибите започват процесите, свързани с активното търсене на храна и наближаващия размножителен период.

Какво означава това за рибите

Най-силно влияние върху рибите в този период оказват постъпващата богата на кислород вода и повишаващата се температура. Рибите усещат тези промени и се насочват към устията. В досегашната студена, бедна на кислород среда те се явяват изключително привлекателни места. Освен свежата вода, във водоема постъпват и множество хранителни частици и организми, които допълнително привличат рибата. Всеизвестно е, че тя кълве много настървено при последния лед под влиянието на пролетта. Затова е логично рибата да бъде търсена там, където има вливащи се потоци, реки и ручеи. Старото русло на река, също може да бъде перспективно място.

Най-бързо на промените реагират костурите, бабушките, платиките, уклеите и кефалите. Те се насочват на пасажи към източниците на свежа вода, като нерядко се вдигат близо до повърхността. След тях се движат и хищниците – щуката и бялата риба, които са там, където е и храната им. Щуката има и друга причина за своето мигриране – тя е една от най-ранно хвърлящите хайвера си риби и в този период има нужда от набавяне на “енергия”, тъй като в последствие няма да се храни от 2 до 4 седмици. Кефалите пък вече не стоят около подводните пясъчни наноси, ами плуват активно по цялата дълбочина.

И за риболова

Риболовът в края на зимата и началото на пролетта се различава леко от риболова преди това. Закачена на куката, едра 200-грамова бабушка като нищо може да скъса тънкия повод – сега рибите са много по-жизнени и вече започват да дърпат забележимо по-силно. И ако през януари кълването често е било незабележимо, то сега е с ясно изразена настървеност – плувката изчезва внезапно.

А за ледът?

Тъй като риболовът на последния лед може да бъде запомнен за дълго време с изобилието си, много хора рискуват, като се качват върху него. Не бива да се забравя, че топенето на снеговете, повишаването на температурата и увеличаването на водния дебит влияят пряко на здравината на леда. Дори и най-голямата риба или десет като нея не могат да заменят човешкия живот – според статистиката най-много нещастни случаи стават на последния лед. Ако не можете да се удържите, задължително носете дълго въже или надуваема лодка с вас; никога не излизайте сами на леда, трябва да сте поне 2-3 души, за да си помогнете при нужда. Ако не сте сигурни в безопасността на леда (която може да е измамна сутрин, но силното вече слънце може да ви изиграе неприятна шега с по обед), не се качвайте, ами отложете риболова за… другия сезон.

Пролетен риболов - къде да търсим рибите?